• <<< Terug

80 Jaar bevrijding Sint Hubert

In Sint Hubert is een project gestart om stil te staan bij 80 jaar bevrijding in 2025. Er is een werkgroep geformeerd die voor, maar vooral ook mét, de inwoners een groots kunstwerk wil gaan maken. Het kunstwerk wordt onthuld op Bevrijdingsdag, 5 mei 2025 op de hoek Nimrod/Pastoor Jacobsstraat. Tot die tijd zullen alle inwoners de kans krijgen een creatieve bijdrage te leveren aan dit werk. Ook denkt de werkgroep erover om die dag een grote Vrijheidsmaaltijd te organiseren voor zoveel mogelijk inwoners, een leuk samenzijn, buiten aan lange tafels. Dus …..Save the Date!

Kunstwerk

Het kunstwerk wordt gemaakt van vele vierkante glasplaatjes. Elk apart plaatje wordt op een of andere manier bewerkt door één inwoner van Sint Hubert. Ieder kan daar zijn of haar idee van vrijheid in verwerken. En iedereen kan meedoen! Er zullen bijeenkomsten georganiseerd worden waarbij ieder onder begeleiding van o.a. kunstenaar Marian Govers Jilesen, zijn of haar eigen onderdeeltje van het uiteindelijke kunstwerk kan maken. Of je nu een doorgewinterde kunstenaar bent of nog nooit een penseel hebt vastgepakt. Iedereen is welkom! Alle data staan hieronder vermeld. Dus kom langs en voeg je eigen glasplaatje toe aan dit groeiende kunstwerk.

Interviews

Een tiental inwoners van Sint Hubert, die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, worden geïnterviewd en op beeld vastgelegd. Deze interviews zijn vanaf begin 2025 volledig te zien op de website van de heemschut Sint Huybert en fragmenten uit deze interviews zijn, via QR codes op het kunstwerk, te beluisteren. Zo wordt er een brug geslagen tussen de verhalen van vroeger en nu.Ontmoeten en verbinden

In september en oktober worden er een tiental ontmoetingen georganiseerd in De Jachthoorn. Verschillende groepen of groepjes inwoners worden uitgenodigd om samen en onder begeleiding, mee te werken aan het kunstwerk. Verschillende groepen, bedrijven, hobbyclubs, stichtingen en verenigingen zullen hiervoor benaderd worden. Ook worden jongeren en ouderen hierbij betrokken. De werkgroep streeft ernaar de betrokkenheid met het dorp te verbeteren, het dorp waar iedereen zich prettig ,veilig en thuis voelt maar ook trots op is.

“We willen echt voor alle inwoners van Sint Hubert een mooi evenement maken dat bijdraagt aan de eenheid van het dorp. Hoe meer mensen elkaar ontmoeten hoe beter dat is voor de leefbaarheid” aldus de werkgroep.

Samenwerking

Om dit project te kunnen laten slagen wordt er met diverse partijen uit het dorp intensief samengewerkt. Denk hierbij aan De Dorpsraad, Stichting Heemschut Sint Huybert, De Zorgschakel, Gemeenschapshuis De Jachthoorn, ‘t Kreatief, Basisschool De Schare en kunstenaar Marian Govers Jilesen. Zonder deze samenwerking en betrokkenheid zou de uitvoering van dit Bevrijdingsproject ondenkbaar zijn.

We stelen ons even aan je voor:

 • Rosie Lelivelt – initiatiefnemer, projectleider, PR, interviews.
 • Jeno van Tienen – onderzoek, interviews, video editing tevens bestuurslid van de Dorpsraad en lid Heemschut Sint Huybert
 • Marian Govers Jilesen – kunstenaar, begeleiding bijeenkomsten, bedenker kunstwerk, begeleider creatief proces
 • Danielle Schoenmakers-Kremers – financiën
 • Jolanda Gerrits – vormgeving, tekenaar, creatieveling
 • Loes van Haren – jongeren ambassadeur, Social Media, adviseur
 • Suze van Diepenbeek – jongeren ambassadeur, Social media, adviseur


Waar: Gemeenschapshuis De Jachthoorn, Wethouder Lemmenstraat 13, Sint Hubert

Data bijeenkomsten: LINK NAAR RESERVERINGSPAGINA

Maandag 2 september14.00 – 16.00 uur
Woensdag 4 september19.00 – 21.00 uur
Zaterdag 7 september14.00 – 16.00 uur
Zondag 8 september14.00 – 16.00 uur
Maandag 9 september14.00 – 16.00 uur
Maandag 30 september19.00 – 21.00 uur
Woensdag 9 oktober14.00 – 16.00 uur
Zaterdag 12 oktober14.00 – 16.00 uur
Zondag 13 oktober14.00 – 16.00 uur
Woensdagavond 16 oktober19.00 – 21.00 uur
Donderdagavond 17 oktober19.00 – 21.00 uur
Maandag 28 oktober19.00 – 21.00 uur
Donderdag 31 oktober19.00 – 21.00 uur
Woensdag 6 november19.00 – 21.00 uur

Informatie

 • Het kunstwerk is voor en door iedereen uit Sint Hubert van 0 tot 100 jaar! Dus iedereen, van jong tot oud, die woont in Sint Hubert mag meedoen.
 • Deelname is gratis voor iedereen.
 • Misschien denk je nu: “dit is niks voor mij!” Let op: Je hoeft niet creatief te zijn,  je hoeft niet te kunnen tekenen, je hoeft thuis ook niks voor te bereiden, maar ….je mag natuurlijk niet ontbreken in het kunstwerk van alle dorpsgenoten! Wij helpen je graag!
 • Alle materialen zijn aanwezig
 • De bijeenkomsten vinden plaats in Gemeenschapshuis De Jachthoorn en worden o.a. begeleid door Marian Govers Jilesen
 • Voor deze activiteit staat 2 uur gepland om iedereen ruim de tijd te kunnen geven. Het zal heel erg persoonlijk zijn hoelang je ermee bezig bent. Ben je eerder klaar, blijf gerust en drink nog gezellig een kopje koffie of thee. De bijeenkomsten zijn heel informeel waarbij ontmoeting en met elkaar in gesprek gaan centraal staat.
 • Leerlingen van Basisschool De Schare gaan op school aan de slag op vier donderdagmiddagen in september samen met deelnemers van de zorgschakel en hoeven dus niet meer aangemeld te worden op bovengenoemde data.
 • Iedereen maakt 1 glasplaatje
 • Maximaal 40 deelnemers per bijeenkomst
 • Graag van tevoren even online aanmelden via deze website. Kun je onverhoopt toch niet? Dan kun je je weer heel makkelijk afmelden via een link die je in je bevestigingsmail hebt ontvangen.
 • Lukt het je niet om online aan te melden maar wil je wel graag komen? Of ben je niet in de gelegenheid om naar de Jachthoorn te komen? Bel/app dan naar Rosie Lelivelt 06-10 63 62 53. Je kunt ook mailen naar 80jaarbevrijding@gmail.com

80 bevrijding word mede mogelijk gemaakt door:

Reacties zijn gesloten.