• <<< Terug

Tentoonstelling 40 jaar Oostkant

Tentoonstelling 40 jaar Buurtvereniging Oostkant, in samenwerking met Heemschut Sint Huybert op 10 en 11 januari 2015.

Ruim een jaar van tevoren nam Buurtschap de Oostkant contact op met Heemschut en werd er besproken hoe we elkaar konden helpen. In meerdere bijeenkomsten werden plannen ontwikkeld en ideeën uitgewisseld. Welke van onze boeken verschaffen informatie. Wat hebben we aan fotomateriaal. Wat weet Heemschut over eerdere bewoners. Een idee uit onze groep om ieder gezin een A4-tje te laten maken voor het herinneringsboek werd overgenomen.

Voor ons onzichtbaar is er door de werkgroepen van De Oostkant enorm veel werk verricht. Voor het verzamelen van tentoonstellingsmateriaal, maar vooral voor het maken van het boek. Heemschut weet als geen ander hoe vaak men bij de mensen langs moet om foto’s en gegevens bij elkaar te krijgen.

Tijdig werden de datum en tijden van de tentoonstelling vastgelegd. Zaterdag 10 januari van 18.00 tot 20.00 uur voor de leden en ook de niet-leden van De Oostkant. Zondag 11 januari van 11.00 tot 14.30 uur voor iedereen.

Op zaterdagmorgen om 9.00 uur werd begonnen met de opbouw van de borden en daarna de tentoonstelling. Zo nu en dan liep men elkaar wel eens voor de voeten. De tafels onder de borden gaven ruimte voor spullen die men niet kon ophangen. Bij de enorme inbreng van de buurt werden toch nog hier en daar een aanvulling gegeven met materiaal van Heemschut zoals Gouden Bruidsparen en foto’s van oude bewoners. Behalve de borden waren ook de beide wanden nog gevuld met schilderijen, houtsnijwerk, blauwdrukken van de boerderij, oude gebruiksvoorwerpen van huishoudelijke aard of van de boerderij van vroeger. Een vitrinekast boordevol met bekers van Carnaval en Buurtvoetbal of andere sport. Ook de arrenslee en het paardentuig stonden opgesteld. Ook waren er nog enkele zithoekjes om samen te keuvelen of naar de foto’s te kijken op een Tv-scherm. Zelfs de hal van De Jachthoorn was feestelijk versierd. Iets na twaalven stond alles op zijn plaats op enkele familiefoto’s na.

Rond 18.uur trok De Oostkant de zaal binnen en kon iedereen zijn eigen en andermans inbreng bewonderen. Nadat men de gelegenheid had gehad om het merendeel te bezichtigen nam John Daanen het woord en mochten Pierre en Bets het boek onthullen. Als een van de oprichters, maar vooral ook voor hun inzet en boven alles de enorme gastvrijheid in huize van Diepenbeek werd aan hun het eerste boek uitgereikt. Daarna mocht Heemschut Sint Huybert een tweetal boeken in ontvangst nemen voor hun bijdrage. Door Rinie Cornelissen werd alles weer keurig vastgelegd. Rond 8 uur werd door het bestuur druk uitgeoefend om het feest elders voort te zetten met de mededeling dat men zondag ook weer welkom was.

Zondag om 11.00 uur was De Oostkant en Heemschut weer op tijd aanwezig om de gasten te ontvangen. Van begin tot einde bleven mensen komen en bewonderden de tentoonstelling. Veel oud-bewoners van De Oostkant kwamen een kijkje nemen en bleven gezellig buurten. Het fraaie boek van De Oostkant werd bewonderd, gekocht of besteld.

In de zithoek bij de TV zaten permanent mensen te kijken naar foto’s die door ons oud-lid Toon Linders waren genomen. Koen bedankt voor deze bijdrage.

De bewonerslijsten die door Martien Strijbosch waren gemaakt werden deels ingevuld en soms gecorrigeerd. Van het boek Twee eeuwen Sint Hubert werden een aantal bestelde boeken afgehaald. Ook van Oude Plaatjes uit Sint Hubert, het fotoboek van Stefan en Het Broekstenen Huisje werden er verkocht.

Rond 14.45 uur begon met het afbreken van de tentoonstelling. Oostkant en Heemschut pakten ieder hun eigen spullen. Heemschut bracht alles weer in de mappen waar het thuis hoorde. De Oostkant zorgde weer voor het terugbezorgen van de geleende spullen. Van verschillende families kregen wij foto’s die we nog niet hadden, een welkome aanvulling. Na afloop werd nog even iets gedronken.

Er werd afgesproken om in februari samen met Buurtschap Den Oostkant het geheel nog te evalueren.

Deze tentoonstelling heeft laten zien wat op tijd beginnen en goede samenwerking leidt tot prachtig resultaat.

Antoon EgelmeersReacties zijn gesloten.