• <<< Terug

Tentoonstelling kerk en uitgave boek 2 eeuwen Sint Hubert

Wie was Bert Derks?
Gerardus Lambertus Derks werd geboren op 18 januari 1897 op de Voordijk 35. Hij is overleden op 31 januari 1975. Hij bleef ongehuwd en werkte mee op de boerderij bij zijn broer Martien.
Van jongs af aan was hij actief in het dorpsgebeuren. Zo was hij 60 jaar lid van het zangkoor en vele jaren actief lid van Fanfare Ons Genoegen.
Hij was oprichter of medeoprichter van de R. K. Jonge Boerenstand in 1924. Was actief met bemesting- en rassenproefvelden. Was met nog een aantal boeren bezig met de pootgoedteelt. De oude aardappelbewaarplaats is hiervan nog een stille getuige.
Hij was lid van het Sint Barbara Gilde. Hiervan was hij ook secretaris. Hij herschreef het reglement van deze vereniging. Hij was met het Sint Barbara Gilde de organiserende vereniging van de eerste Kring Gildedagen van het Land van Cuijk in mei 1934.
Hij regisseerde toneeluitvoeringen. Hij schreef gedichten en liedteksten. In de moeilijke crisisjaren en na de 2 e Wereldoorlog was hij voorzitter van de R.K. Boerenbond Sint Hubert. Hij hielp mensen met raad en daad. Bij zijn afscheid als voorzitter van de R.K. Boerenbond ontving hij, uit de handen van rector Bekkers, de latere bisschop, de Pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia voor zijn verdiensten voor kerk en maatschappij.

Bert Derks was een zeer belezen, eenvoudig, eerlijk en diepgelovig iemand. Hij trad nooit op de voorgrond en had nooit het hoogste woord.
Voor Heemschut Sint Huybert was hij een geweldige inspiratie- en informatiebron. Mag het uitgeven van zijn verhaal “Twee Eeuwen Sint Hubert” een eerbetoon zijn aan de schrijver.

 

 

Reacties zijn gesloten.