• <<< Terug

Interview met Tontje Bens, de oudste mannelijke inwoner van Sint Hubert.

Ondanks zijn leeftijd, bijna 90, is hij nog opmerkelijk fit en nog steeds betrokken bij wat er in Sint Hubert gebeurt. In zijn jonge jaren woonde hij aan de Voortsestraat 44. Hij vertelt over zijn kwajongensstreken die ze daar uithaalden. Later verhuisden ze naar de boerderij aan de Witweg, waar hij in zijn jonge jaren op de boerderij werkte.

“Omdat ik zoveel heb gesport, ben ik nog steeds fit,” zegt hij. In zijn jeugdjaren was hij een fanatiek voetballer bij Zwart-Geel. Ondanks zijn kleine postuur was hij een van de snelste spelers. Tijdens de 2e Wereldoorlog moest hij gaan werken bij de “arbeidsinzet” in Duitsland. Na een paar dagen hadden ze het daar wel bekeken. Met een zestal jongens vluchtten ze terug naar Nederland. Bij de overtocht over de Maas werden ze geholpen door een boer uit Heijen, die hen met een roeibootje overzette. Hierbij werden ze beschoten en Tontje hield hier een flinke schotwond aan over waarvan de littekens vandaag nog zichtbaar zijn. Dankzij een vervalst persoonsbewijs (met dank aan burgemeester van Nispen tot Zevenaar) kon hij naar het ziekenhuis in Veghel. Hierna was het onderduiken. Hij vertelt over zijn onderduikadres in Rijkevoort en hoe ze ooit drie dagen en nachten zich schuilhielden in een duiker van de Tovense Beek.

Toen hij ging trouwen bouwden ze een houten woning, gebouwd door H. van Tienen. Hierbij kreeg hij de medewerking van wethouder Bertje Veldpaus. Later bouwde hij samen met zijn zwager het huis waar hij nu nog woont. Zijn houten woning kon hij verkopen voor de prijs die hij ervoor had betaald. Met trots vertelt hij over zijn overleden vrouw die hij erg mist en over zijn kinderen. Ook zegt hij hele goede buren te hebben. 14 Jaar werkte hij bij melkfabriek Cunerain Rijkevoort. Daar haalde hij de diploma’s centrifugeerder en botermaker. Na die tijd werkte hij voor Defensie op de vliegbasis Volkel en het kamp Mill in beheer en bewaking. Hij prijst de arbeidsvoorwaarden van Defensie. Na ons gesprek kijken we samen nog even naar zijn grote hobby; het fokken van zang- en siervogels. Een lust voor het oog.

Reacties zijn gesloten.