IJzerbroekseweg 1
De eerst bekende eigenaren van dit pand zijn de kinderen Jan Swarts (1756-1832) Hij was gehuwd met Ida Aben (1764-1798) en kregen vijf kinderen: Maria, Johanna, Antoinetta, Johannes en Martinus. Na het overlijden van zijn eerste vrouw trouwt Jan Swarts in 1799 met Hendrina Claassen uit Cuijk. Zij overlijdt al voor 1801 en Swarts trouwt voor de derde keer, nu met Johanna van der Hagen (1770-1851). Met haar krijgt hij nog zes kinderen: Jacob, Geertrui, Anna Maria, Peter, Maria en Hendrina.
Na het overlijden van Johanna in 1851 wordt de nalatenschap verdeeld onder de kinderen uit beide huwelijken. Peter Swarts, een van de kinderen uit het derde huwelijk wordt uiteindelijk de eigenaar.
Peter Swarts (1806-1855), in 1840 gehuwd met Johanna Selten (1804-1882) krijgt een dochter en vier zoons, waar van er twee op zeer jonge leeftijd overlijden.
In 1886 wordt zoon Johannes Swarts (1846-1917), gehuwd met Catharina van de Kolk (1849-1904) de nieuwe eigenaar. Het echtpaar krijgt vijf kinderen.
Na het overlijden van Johannes in 1917 wordt de nalatenschap verdeeld en zijn dochter Anna Maria 1881-1917), in 1916 gehuwd met Cornelis Driessen (1876-1955) krijgt het huis toebedeeld. Zij overlijdt kort na de geboorte van hun eerste kind en Cornelis trouwt daarna in november 1917 met Regina Albers.( 1889 -1965). Uit dit huwelijk worden zeven kinderen geboren.
Na het overlijden van Cornelis in 1955 komt het huis in handen van zijn jongste zoon Cornelis Wilhelmus Driessen (1927- 2008).
Trouwfoto Koos Driessen en Anne Maria Swarts
Begin 20ste eeuw woonde in de boerderij aan de ijzerbroekseweg 1 (heette toen nog Korte straat) de familie Swarts. Koos Driessen kreeg kennis met dochter Anne Maria. Zij trouwden in 1915 en betrokken samen de boerderij. Anne Maria stierf echter kort na het huwelijk en in 1917 is Koos Driessen hertrouwd met Regina Albers. Uit dit huwelijk zijn 3 zonen en 2 dochters geboren.
Koos Driessen Albers sloopte de oude boerderij en bouwde een nieuwe boerderij in 1935
Zoon Cor Driessen is in 1955 getrouwd met Dora Verdijk en heeft in die tijd de boerderij van vader Koos overgenomen. Cor Driessen heeft als militair in voormalig Nederlands Indië gediend. Hij heeft naast de boerderij ook meerdere bestuursfuncties gehad, o.a. wethouder van de gemeente Mill en Sint Hubert. Voor zijn verdiensten is Cor onderscheiden met een lintje in de Orde van Oranje Nassau
Foto onder: Familie Driessen-Verdijk. vlnr gehurkt: Carla en Trees. Staand: José, Regie, vader Cor , Moeder Dora, Ans en Henry
In de zomer van 1994 hebben wij de boerderij gekocht van Cor en Dora Driessen aan de Ijzerbroekseweg. In oktober zijn we vanuit het Limburgse Ven-Zelderheide verhuisd naar Sint Hubert. Onze oudste dochter Rosa was 1 jaar en Rika was zwanger van dochter Janne. De eerste 10 jaren stonden in teken van verbouwen. Elk weekend en elke avond werd er door Rene en Paul vd Ligt geklust en ontstond er in de loop van de tijd een nieuwe keuken, volledig in originele stijl, een badkamer en een tuinkamer. Inmiddels was onze jongste dochter Karlijn ook geboren. De dochters Rosa en Janne gingen regelmatig bij de oudste dochter Nicol van Maria en Minard Vloet spelen. Rika ging dan bij het begin van het bosje van Gerrit Nabuurs staan en Maria op het randje van haar tuin. Zo werd regelmatig de ‘overtocht’ georganiseerd. Na verloop van tijd werd ons gezin uitgebreid met een klein prinsje; ons hondje Floor welke vervolgens de baas op de boerderij werd. Floor bleek een grote waakhond die totaal niet reageert op bezoekers maar wel op de hond van Marja Brands.
In 2013 werd de boerderij voorzien van een nieuw dak, het leien dak werd vervangen door een pannendak, inmiddels was er in de tuin ook een veranda aan de stal gezet. Binnen in het huis werd nog 1 muur verwijderd zodat de zitkamer groter werd. Op deze manier kunnen de vriendjes van de dochters ook een avondje blijven. Kortom, we zijn nu 20 jaar verder en genieten elke dag weer van ons mooie boerderijtje in Sint Hubert.