• <<< Terug

Voortsestraat 11


Voortsestraat 11

In 1956 verkrijgt Hendricus Martinus Rutten  (1921-) door erfdeling een perceel grond aan de Voortsestraat, waarop een noodwoning wordt gebouwd.
In 1959 verkoopt hij het huis aan zijn broer Johannes Hendricus Rutten (1920-2006). Hij is getrouwd met Mientje Smolders (1917-2009).

V.l.n.r.: 1e rij: Marianne, vader Jan, Moeder Mientje, Milou de jongste dochter van Marianne.

2e rij: Heleen vrouw van Marcel met op de arm Suzanne, Marcel met op de arm Isabel, Marit de oudste dochter van Marianne, Bob zoon van Marianne, Henk en Wim de man van Marianne.

Als kind leefde ik al in de woning aan de Voortsestraat 11 en sinds een paar jaar woon ik weer in mijn ouderlijk huis. Toen onze buurtschap werd opgericht stond het huis er dus al. De buitenkant van het huidige huis is niet veel veranderd, de binnenkant wel. De gashaard en later de kachel zijn verwijderd.

De jaarlijks terugkerende kerstboom is gebleven. Een echte boom met dezelfde versieringen als decennia geleden, inclusief de oude gekleurde lampjes van toen. Ik herinner me die tijd nog vrij goed. Mijn moeder “plantte” de boom altijd zaterdags voor Kerstmis en liet de boom tot maandag na Driekoningen staan. Wij waren altijd het laatste met opruimen en dat is nauwelijks veranderd. Samen rond de boom en lekker eten. De kerststal van vroeger is ook nog op de zolder samen met alle foto’s en andere spullen uit het verleden.

De jaren zestig en zeventig was ook de tijd dat ik wat van popmuziek begon mee te krijgen en op de radio was er rond de kerst de top 100 aller tijden. Het ging om het goede gevoel samen, waar Kerstmis voor staat en sommige platen gaven dat perfect weer. In de wintertijd, maar eigenlijk moet altijd de warmte van binnen komen, in je familie, met je vrienden en in de buurt waar je woont, de saamhorigheid en dat iedereen zich prettig voelt. Je hoeft niet “dagelijks” bij elkaar over de vloer te komen om dat te ervaren. Onze buurtschap werkt daar al lang aan en het is een belangrijk “gegeven” om in stand te houden. Tot nu toe is dit gelukt en dat is een felicitatie waard. Dat “Den Oostkant” daarom nog lang mag blijven bestaan.

Henk Rutten


Broeksteen wat hier in de buurt nog steeds te vinden is


Jan Rutten

Reacties zijn gesloten.