
Wat de meesten van ons niet meer weten is, dat een groot gedeelte van Wilbertoord vroeger bij Sint Hubert hoorde. Het betreft het gebied wat vroeger hoorde bij de Sint Hubertse Peel, de Barendonkse Peel en de Ammanspeel. Dit zijn de benamingen op de kadastrale kaart van 1866.
Maar dit zegt jullie nog helemaal niets. Het gaat om de gronden die liggen rechts van de Noordstraat tot aan de Middenpeelweg en links van de Willemsweg en links van de Princepeel. Aan de oostzijde van de Tipweg hoorde ook het gebied van de Delt. Nu in gebruik bij Bernard Derks en Antoon Verhoeven en de vroegere boerderij van v. d. Heuvel aan den Tip bij Sint Hubert.
Aanvankelijk stonden er maar enkele boerderijen. De bekendste was Het Stertje, bijna aan de Middenpeelweg. Jarenlang woonde hier de familie van de Ligt. De Sint Hubertsehei hoorde bij de parochie Sint Hubert. Stel je eens voor dat je van daar in Sint Hubert naar kerk of school moest lopen, 5 tot 7 km. Alle wegen waren zandwegen tot halverwege de vorige eeuw. Vaak waren deze ook nog in slechte staat. Vandaag worden veel kinderen met de auto naar school gebracht, of ze fietsen op goede fietsen over geasfalteerde wegen.
Voor doop, trouwen en begraven moest men naar Sint Hubert. Op het kerkhof in Sint Hubert liggen nu nog verschillende graven van mensen uit de Sint Hubertsehei
Iemand die veel gedaan heeft voor verbetering van Wilbertoord, zonder anderen te kort te doen is Koos Linders als raadslid en wethouder. Geboren in Sint Hubert en jarenlang voorzitter van fanfare Ons Genoegen. Hij heeft zich ingezet niet alleen voorverbetering van de wegen maar ook voor kerk, school en elektriciteit. De hoofdstraat in Wilbertoord is naar hem genoemd en heet nu Wethouder Lindersstraat. In 1928 werd de school gebouwd.
In de zomervakantie van dit jaar kwam een zoon van de heer Genugten, het eerste hoofd van de school in Wilbertoord met mij in contact. Via de telefoon vertelde hij dat zijn vader in 1928 de nieuwe school in Sint Hubert had geopend en of hij langs mocht komen. Ondertussen was er bij mij een lichtje gaan branden en toen hij bij mij aankwam had ik het fotoboek van Wilbertoord op tafel liggen. Ik heb hem enkele adressen van Amansheem gegeven en hij was hiermee dolblij. Hij moest vertellen dat zijn vader bij zijn aanstelling bedongen had dat ook zijn zus die toen werkeloos was een aanstelling kreeg. Zo werden broer en zus van Genugten de eerste leerkrachten in de Sint Hubertsehei.
Na de school kwam in 1942 het noodkerkje, ook een voorziening waar men al jaren mee bezig was. De planken die gebruikt werden kreeg men van de gemeente en waren afkomstig van de Peel-Raamstelling. Dus niet van het geallieerde leger zoals onlangs nog werd geschreven. De kerk werd bediend door de parochie Mill. Het duurt tot 1958, dan pas wordt Wilbertoord een zelfstandige parochie. In 1966 wordt de huidige kerk in gebruik genomen.
De naam Wilbertoord is pas officieel sinds 1945 en hiermee hoort ook de naam Sint Hubertsehei tot het verleden.