Wat is er in 70 à 80 jaar veel veranderd. Laten we het eerst hebben over het Sinterklaasfeest. Televisie was er niet. Sint was dan ook helemaal niet in beeld. Tot een week of drie voor 6 december was er nergens iets van te merken dat de Goedheiligman in aantocht was. Dan werd door de middenstand, vooral bij de bakker of kruidenier, het eerste speelgoed geëtaleerd in de toen nog kleine etalages.
Waar hebben we het dan over? Voor de jongens kleine houten blokkendozen of een klein houten paardje met een staart van sisal. Meccano was van latere datum. Voor de meisjes poppen van celluloid, netjes aangekleed. Een kinderwagen gemaakt van pitriet was voor de meesten al buiten bereik. Wat kleurboeken en kleurpotloden. In de winkel waren er dan de taaitaaipoppen, speculaas, wat suikerbeestjes en chocoladebeestjes. Veel viel er dus niet te kiezen, maar daar was ook geen geld voor. Vaak werden de cadeautjes aangevuld met een warme trui, das, sjaal of muts. Pakjesavond bestond niet. Die avond werd de klomp met wortel gezet. In de nacht van 5 naar 6 december had Sinterklaas “gereejen” en stonden ‘s morgens de cadeautjes op de keukentafel. Een of twee stuks speelgoed, een taaitaaipop, een paar speculaasjes, een paar beestjes. Iedereen blij en gelukkig.
Vergelijk die situatie met die van nu. Maanden voor Sinterklaas ligt het speelgoed en alle zoetigheid al in de winkels. De brievenbus zit bijna dagelijks vol met Sintreclame. Er is zoveel dat men maar moeilijk een keuze kan maken. Veel speelgoed is helemaal af en een kind kan er niets mee. De tv maakt de kinderen wekenlang hoorndol en 2-3 weken voor Sinterklaas is hij al in ieder dorp of stad geweest.
Kerstmis, het feest van de geboorte van Christus in Bethlehem, is in de loop der jaren totaal veranderd. Het kerststalletje veroverde 70-80 jaar geleden zijn plaats in de huiskamer. Een klein stalletje gemaakt van meestal wat berkenhout en geverfde gipsen beeldjes. De kerstboom is van latere datum. Het begon met een kleine den die ergens in het bos werd gekapt.
Met de Nachtmis (3 Heilige Missen achter elkaar waarvan een gezongen), de kerststal in de kerk en daarna warme chocolademelk, soms met worstenbrood of krentenbrood, was het een intiem familiefeest. Winkels waren gesloten, cafés waren 1e Kerstdag dicht. “Vrede op aarde aan de mensen van goede wil.” Zo was het bedoeld!
Kerstmis 2009. Net als met Sinterklaas liggen de kerstartikelen al maanden in de etalages. De kerststal lijkt achterhaald. De kerstboom echt of nep voert de boventoon. Als de kerstballen echt waren wat ze lijken dan zakten de kerstbomen onder hun lading in elkaar. De reclame staat vol met kerstmarkten, kerstreizen, kerstcruises. Elk hotel, restaurant of eethuis heeft een kerstmenu. Meubelboulevards lokken klanten. Veel winkels zijn open en we “moeten” bijna het huis uit. “Vrede op aarde” verandert zo langzamerhand in “Vreten op aarde”. Heemschut Sint Huybert wenst iedereen een fijne Kerst en Voorspoedig en Gelukkig 2010.