• <<< Terug

Hoe komen we aan onze namen?

Heel simpel zul je zeggen, die krijgen we van onze ouders. Dit klopt met uitzondering van een vondeling of een adoptiekind. In onze regio zijn de meeste namen afgeleid van de voornaam van de ouders. Oudere mensen hoor je nog wel eens praten in de trant van: Jan van Piet van Pétjes. Jan is dan de zoon van Piet en Piet is weer de zoon van Pétje. Sommige namen kwamen zo vaak voor dat de pastoor bij het opschrijven in het doopboek er een naam ter herkenning bijschreef. Zo zijn de namen ontstaan als van de Vorle, van de Weem, van de Vloed en van den Hof. Deze personen waren dus geboren op een van de domeinen-boerderijen, nog vroeger kloosterboerderijen in Mill. Andere namen waren afgeleid van beroepen; Smids, Timmermans, Raaijmakers en Rademakers (wielmakers) Smulders of van der Meulen. Andere namen zijn vaak afgeleid van de plek waar ze wonen; van Roijendijk, van de Hoeven en Verhoeven, van de Wiel(en), van de Kamp, van den Akker, de Hoog, van den Els(en), van der Heijden, Verheijen, van de Weijden, Verweij. Weer andere namen zijn afgeleid van de plaats waar ze oorspronkelijk vandaan komen; van Mill, van Wanroij, van Zeeland, van Beers, van Boxtel, van Bakel, van Loon, van Dommelen. Van de familie van Dommelen is bekend dat hun verre voorouders afkomstig waren uit Dommelen en daar de naam Janssen hadden.

Orde in de naamstelling is er gekomen in de Franse tijd. Vanaf 1810-1812 bestaat de Burgerlijke Stand. Men moest toen een eigennaam aannemen. Heette je Jan en je vader was Peter dan heette de familie voortaan Peters. Men kon zijn naam ook veranderen om een sjieke naam te hebben. Enkele grapjassen gaven een naam op als Naaktgeboren of Suijkerbuik. Je verdere familie blijft hiermee opgezadeld.

In de loop van de tijd zijn de schrijfwijzen van de namen vaak veranderd. Meestal kwam dit door verschrijvingen. Een paar voorbeelden zijn Hartjes en Hartjens, Wientjes en Wientjens. Ook zijn oude schrijfwijzen veranderd in nieuwere vormen. Zo was de oudste gevonden schrijfwijze van de naam Egelmeer(s), van den Eghelmeer. Maar dan bevinden we ons rond 1400 waar de naam meerdere malen voorkomt in oude schepenakten. Thans kan men kiezen of een kind de naam van de vader of de moeder draagt, maar alle kinderen dragen wel dezelfde naam. Ook kan men aanvragen zijn naam te veranderen. Dit gaat wel met kosten gepaard.

Reacties zijn gesloten.